|

Metsän aarre männynkuoriuute

Rakkaudesta metsien punaiseen kultaan

Kansanparantajat ovat säilyttäneet tiedon männyn kuoren ja nilan käytön hyödyistä läpi historian ja tätä tietoa perustajamme keräsivät talteen yli 50 vuotta sitten. Sen pohjalta valmistamme männyn kuoresta ja nilasta perinteisellä reseptillä puhdasta ja laadukasta männynkuoriuutetta, joka on 100 % suomalaista ja jota olemme tehneet Siikaisissa metsätilallamme jo vuodesta 1975 lähtien.

Miksi männynkuoriuute?

Mänty tunnetaan muun muassa sen poikkeuksellisen vahvasta antioksidanttitehosta, joka on peräisin sen sisältämistä fenolisista yhdisteistä. Männyn kuori ja nila sisältävät luontaisesti kivennäis- ja hivenaineita, antioksidantteja ja fenolisia yhdisteitä, kuten oligomeerisiä proantosyanidiineja (OPC). 

Männyn kuoren tehtävä on suojata puuta uv-säteiltä, ympäristön haitallisilta aineilta, viruksilta, homeilta, bakteereilta. Tästä syystä männyn kuoressa on runsaasti fenolisia yhdisteitä.

Männynkuoriuute on yksi maailman eniten tutkituista kasviperäisistä uutteista. Vuosien varrella olemme aktiivisesti osallistuneet lukuisiin yliopistojen ja tutkimuslaitosten hankkeisiin, jotka ovat keskittyneet selvittämään männynkuoren aktiiviaineita ja niiden vaikutuksia. Tämän ansiosta olemme saaneet arvokasta tietoa oman uutteemme ominaisuuksista.

Tutkittu laatutuote

Olemme tehneet tutkimusyhteistyötä muun muassa Helsingin, Turun ja Tampereen yliopistojen sekä Åbo Akademin kanssa. Lisäksi olemme tehneet yhteistyötä alan yritysten kanssa selvittääksemme männynkuoriuutteen ominaisuuksia. Tutkimushankkeessa ”Luonnon materiaalien terveysvaikutusten prekliininen arviointi” 2003-2005, voitiin osoittaa männynkuoriuutteella olevan monia positiivisia ominaisuuksia.

Lue lisää männynkuoriuutteemme monipuolisista ominaisuuksista ja lataa Helsingin yliopiston
Karin Havupuu-uutejuoman Analyysitodistus

On myös todettu, että männynkuoriuute ei häiritse yleisimpien lääkeaineiden imeytymistä, ja se on turvallinen elimistölle tutkituissa pitoisuuksissa.

Fenolisten yhdisteiden analyysit tehtiin Turun yliopiston kemian laitoksella professori Kalevi Pihlajan tutkimusryhmässä. Analyysin perusteella resveratrolin määrä oli korkea, ja uutteessa oli runsaasti lignaania.

Öljyliukoiset fenoliset yhdisteet määritettiin kloroformiin uutetuista männynkuorinäytteistä. Pinena® männynkuoriuutteen tulehduksen estokykyä mitattiin käyttäen kahta proinflammatoorista ainetta, typpioksidia ja prostaglandiini E2:ta. Soluviljelmissä tutkittaessa havaittiin että männynkuoriuutteella on tulehdusta estäviä ominaisuuksia.

Markkinoiden ainut luomu- ja laatusertifioitu männynkuoriuute

Männyn kuoresta ja nilasta valmistettu Pinena luomumännynkuoriuute on markkinoiden ainoa luomulaatuinen ja laatusertifioitu männynkuoriuute. Se sisältää tutkitusti runsaasti kasvikunnan antioksidantteja, fenolisia yhdisteitä – kuten resveratrolia, katekiineja ja muita flavonoideja.

Pinena luomumännynkuoriuute on 100 % suomalainen, standardoidulla reseptiikalla valmistettu uute, jota on tehty Siikaisissa jo vuodesta 1975. 

Vastuullisesti tuotettua

Pinena-tuotteemme ovat peräisin Pohjois-Satakunnan puhtaasta metsäluonnosta, jossa männyt kasvavat vahvoina ja keräävät itseensä runsaasti suoja-aineita selviytyäkseen karuissa Pohjolan olosuhteissa. Keräämme puumme vastuullisesti, ja koko tuotantoketju on hallinnassamme. Pinena männynkuoriuutteemme valmistetaan omassa tuotantolaitoksessamme Siikaisissa, hyödyntäen paikallista keräysverkostoa.

Nila on puun kuoren sisäkerroksessa, joka erottaa vaaleamman pintakerroksen tummemmasta puuaineksesta. Puussa nilakerroksella on merkittävä rooli ravinteiden kuljetuksessa ja varastoinnissa. Me käytämme mäntyä suojaavan kuoren lisäksi myös tämän arvokkaan nilakerroksen. 

Emme hanki männyn kuorta sahateollisuuden sivutuotteena, vaan ostamme raaka-aineen suoraan metsänomistajilta, jotka myös keräävät sen meille tarkkojen standardien perusteella. Tunnemme siis jokaisen raaka-aineen toimittajamme ja tapaamme heitä säännöllisesti. Jokainen puu valitaan erikseen elintarvikekäyttöön ja puuta käsitellään alusta asti elintarvikkeena. Jokainen kerätty puu hyödynnetään kuoriuutteen lisäksi kokonaisuudessaan bioenergiana. Yhtään puuta ei kaadeta pelkästään uutteen valmistuksen vuoksi. Keruuketjumme on myös kokonaisuudessaan luomusertifioitu.

Käsityön ja osaamisemme avulla pystymme tuottamaan enemmän valmista männynkuoriuutetta raaka-aineesta. Tehokas prosessimme takaa ettei yhtään ylimääräistä puuta tarvitse kaataa.

Testattua ja turvallista

Tuotteemme on testattu ja turvallinen käyttää. Jokaisesta tuotantoerästä tehdään laadun varmennuksen mittauksia. Testaamme myös säännöllisesti kemiallisen analyysin jokaisen jauhe-erän kosteudesta, tuhkan määrästä ja raskasmetallien määrästä. Jokaiselle myyntierälle laaditaan oma erä-analyysi, COA = Certificate of Analysis, jossa on määriteltynä valmistuserä.

Ei Pihkaa Hartsia Kemiallisia liuottimia Lisä- tai säilöntäaineita

Männynkuoriuutteemme valmistetaan vesiuutoksena: se ei sisällä pihkaa tai hartsia. Emme käytä uutoksessa kemiallisia liuottimia eikä männynkuoriuutteeseemme lisätä mitään lisä- tai säilöntäaineita. Se on myös gluteeniton ja maidoton eikä sisällä yleisiä yliherkkyyksiä aiheuttavia aineita. Tutkimuksissa on osoitettu ettei männynkuoriuute häiritse tavallisempien lääkeaineiden imeytymistä, ja sitä voidaan pitää elimistölle turvallisena tutkituissa pitoisuuksissa.

Tiesitkö?

Mänty on ollut merkittävä ravinnonlähde erityisesti pohjoisille kansoille, ja historiassa on viitteitä sen käytöstä ravintona muun muassa Pohjois-Amerikan alkuperäiskansojen keskuudessa.

Männyn kuoren alla olevasta nilasta valmistettu pettu on tutkimusten mukaan ollut säännöllinen osa saamelaisten ruokavaliota, ja meillä Suomessa männyn nilaa on hyödynnetty erityisesti pula-aikoina, jolloin pettua on lisätty leipäjauhoihin.